sobota, 23 października 2010

Pasztet z soczewicy

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pieczenie i pasztety. Mogą być warzywne, mięsne, mięsno-warzywne, na ciepło, na zimno i na wszelkie inne sposoby (chociaż nie wiem jakie mogą być jeszcze). Dlatego gdy znalazłam TEN przepis, od razu wiedziałam że muszę go wypróbować. Trochę go dopasowałam do zawartości moich zapasów w kuchni . Wyszedł pyszny, ale ze względu na kolor, mój synek nie chce go jeść :) Myślę, że jak zrobię go jeszcze kilka razy to w końcu się przekona. Dla mnie jest pyszny i na pewno zasługuje na honorowe miejsce w mojej ulubionej książce kucharskiej.


Składniki:
* 250 g soczewicy czerwonej
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 cebula
* 3 jajka
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* po 1 łyżeczce curry, mielonego imbiru i słodkiej papryki (można dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenn ale to wersja nie dla dzieci)
* 2 łyżki sosu sojowego

Soczewice wrzucić do 3 szklanek wrzącej osolonej wody. Gotować 10 minut. W tym czasie cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju, dodać do tego potarkowaną marchew i czosnek (ja do warzyw używam blendera). Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygnął połączyć je, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Przełożyć do farmy na pasztety. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...