Nie zawsze mam czas na szukanie nowych przepisów. Czasami wyręczają mnie w tym koleżanki z pracy. Ten przepis jak i cała sterta innych była znaleziona na stronie jednego z supermarketów sieciowych. Celowo nie podam nazwy, ale muszę stwierdzić że wszystkie przepisy okazały się proste i bardzo smaczne. Kurczak który dziś prezentuję jest idealny na niedzielny obiad.
Składniki:
* 8 udek z kurczaka (pałek)
* puszka pomidorów w zalewie
* 300 g pieczarek
* 2 posiekane w kostki cebule
* 4 drobno posiekane ząbki czosnku
* 1 łyżka oregano
* 1 łyżka tymianku
* 2 liście laurowe
* pół szklanki oleju
* sól, pieprz, cukier
Udka doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż do osiągnięcia złotego koloru. Ja usmażone mięsko przełożyłam do garnka z grubym dnem bo nie mam tak dużej patelni, która pomieściłaby wszystkie składniki.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w sporą kostkę, czosnek, liść laurowy i dusimy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i dalej dusimy około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojone pomidory z zalewą z puszki i całość dusimy 15-20 minut. Przed podaniem przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Można dodać ostrej papryki jeśli lubimy. Podajemy z ryżem lub kopytkami i surówką.
lubię kurczaka ze to że można wyczarować wiele cudownych przepisów z jego udziałem;) choćby taki jak Twój;)
OdpowiedzUsuńTo bym zjadla. Wyglada i brzmi pysznie. Czosnek napewno dodal aromatu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajne, takie klasyczne połączenie. Kurczaka raczek nie robię duszonego (ostatnio mamy fazę na curry) ale z takimi ziołami jak najbardziej pasuje. Fajny obiad!
OdpowiedzUsuńpomidory i czosnek... niby klasyka, prostota. jednakże efekt godny uwagi ;]
OdpowiedzUsuń