niedziela, 7 sierpnia 2011

Diabelskie skrzydełka

Przepis znalazłam na jednym z ulubionych moich blogów i nie mogłam się powstrzymać, żeby od razu nie wypróbować. Oczywiście trochę zmodyfikowałam i dostosowałam do własnych potrzeb ale pomysł z colą w sosie był jest dla mnie rewelacyjny. Przepis jest bardzo prosty, chociaż długo się go robi nie wymaga zbyt dużo wysiłku.




Składniki
* 1 kg skrzydełek
* 1 puszka coca-coli
* 3 ząbki czosnku
* 1/4 szklanki sosu sojowego
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* pół łyżeczki przyprawy pięciu smaków
* 1/4 łyżeczki startego imbiru
* chili (ja dodałam odrobinę ostrej papryki w proszku
* 2 łyżki oleju

Skrzydełka dokładnie myjemy i odkrajamy trzecią część (według upodobań). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i smażymy na nim skrzydełka na złoty kolor. Wykładamy je z patelni, na którą następnie dodajemy wszystkie składniki sosu. Dodajemy znowu skrzydełka. Dusimy całość około 2 godziny od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętajmy, że pod koniec duszenia gęstniejący sos może się przypalać.

Zdjęcia może nie wyglądają apetycznie ale smak potrawy rekompensuje nieelegancki wygląd.


2 komentarze:

  1. pyszny kurczak!
    smakowity, pikantny. mmmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrugująco :) Już od dawna chciałam zrobić mięso z dodatkiem coli - a to wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń