czwartek, 15 września 2011

Ciasto z maslanką

Przepis stary jak świat ale niezawodny. Robiłam go dawno dawno temu więc przyszedł czas na odświeżenie. Poza tym dziś jest co świętować. Mamy bilety i możemy jechać do Turcji. Cieszę się bo polowanie na tanie bilety jednak podnosi z lekka ciśnienie. Tak więc dziś deserowo ale nie po turecku. Tych potraw jeszcze mam kilka w zanadrzu więc aż do samego wyjazdu będę je stopniowo prezentować (aż moi chłopcy zatęsknią za kotletem i wystawią walizki za drzwi :-) )



Składniki:
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szklanka cukru
* 2 jaja
* szklanka maślanki
* pół szklanki oleju

* ulubione owoce lub słoik ulubionego dżemu (ja użyłam 2 rodzai dżemu - śliwkowego i jabłkowego)
* kruszonka (mąka, cukier, pół kostki margaryny)

Przepis banalny. Składniki na ciasto wymieszać przy pomocy miksera. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki). Na wierzch ułożyć pokrojone owoce lub dżem. Posypać kruszynką.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Proste i smaczne.


6 komentarzy:

  1. Maslankowe ciacho jest super! robie podobne tylko dodaję 3 łyżeczki proszku i bodajże 3 jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste,smaczne;)czego więcej chcieć;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też robię podobne, ale z owocami, z dżemem jeszcze nie próbowałam :) Ciasta maślankowe są faktycznie niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciasto i bilety do Turcji.. ale cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy dżem dodajemy na surowe ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam do surowego ciasta, wtedy pysznie się zapada w nim.

    OdpowiedzUsuń