Potrawa jest pożywna, zdrowa i aromatyczna. uwielbiam tego typu dania ze względu na ilość warzyw. Tego wlaśnie brakuje w polskiej kuchni. Warzyw, kolorów i zapachów. Na szczęście zaczyna się to zmieniać.
Skłądniki:
* 1 mała cebula
* 1/2 zielonej papryki
* 4 pomidory
* 1 jajko
* sól, pieprz
Cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy. Pomidory nalezy spażyć i obrać ze skórki po czym pokroić w kostkę (lepsza jest drobna kostka). Gdy warzywa na patelni zmiekną dodajemy pomidory i na niewielkim ogniu smażymy aż pomidory bede miekkie, prawie sie rozpłynął, Na koniec wbijamy jajko i szybko mieszamy, Z pomidorów utworzy sie sos, któwy zmiesza się z naszym jajkiem. Danie nie bedzie wyglądało jak nasza klasyczna jajecznica, Główny smak dadzą pomidory. Do dania można też dodać ulunione zioła, najlepiej świeże.
W poprzednim poście Ania pytała o to co jest obok oliwek. Ja nazywam to całą pasieką :) W Turcji można kupić bezpośrednio u pszczelarza. Ja się na tym nie znam, ale tutaj kupują miód razem z całą drewnianą ramką i jej zawartością. Tylko pszczół tam brakuje :)
Iza, domyślałam sie ze to plastry miodu,ale nie byłam pewna :)Jajecznica wygląda przepysznie. Ania
OdpowiedzUsuń