poniedziałek, 26 września 2011

Menemen - turecka jajecznica

Hmmm może to i jajecznica, ale bez jajka. Podobno jak kto lubi a tu (czyli w domu, w którym mieszkam) za jajkami się nie przepada. Ważne że jedno jest więc dlaczego nie nazwać tego dania jajecznicą. Nie wiem jak sie dokładnie tłumaczy tą nazwę menemen ale brzmi świetnie i świetnie smakuje. Je sie ją w mój ulubiony sposób czyli maczając chleb turecki w sosie, który utworzył sie w daniu. Można oczywiście dodac wiecej jajek, ale ważne aby z warzyw wytworzył się sos.
Potrawa jest pożywna, zdrowa i aromatyczna. uwielbiam tego typu dania ze względu na ilość warzyw. Tego wlaśnie brakuje w polskiej kuchni. Warzyw, kolorów i zapachów. Na szczęście zaczyna się to zmieniać.

 


Skłądniki:
* 1 mała cebula
* 1/2 zielonej papryki
* 4 pomidory
* 1 jajko
* sól, pieprz

Cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy. Pomidory nalezy spażyć i obrać ze skórki po czym pokroić w kostkę (lepsza jest drobna kostka). Gdy warzywa na patelni zmiekną dodajemy pomidory i na niewielkim ogniu smażymy aż pomidory bede miekkie, prawie sie rozpłynął, Na koniec wbijamy jajko i szybko mieszamy, Z pomidorów utworzy sie sos, któwy zmiesza się z naszym jajkiem. Danie nie bedzie wyglądało jak nasza klasyczna jajecznica, Główny smak dadzą pomidory. Do dania można też dodać ulunione zioła, najlepiej świeże.





W poprzednim poście Ania pytała o to co jest obok oliwek. Ja nazywam to całą pasieką :) W Turcji można kupić bezpośrednio u pszczelarza. Ja się na tym nie znam, ale tutaj kupują miód razem z całą drewnianą ramką i jej zawartością. Tylko pszczół tam brakuje :)


1 komentarz:

  1. Iza, domyślałam sie ze to plastry miodu,ale nie byłam pewna :)Jajecznica wygląda przepysznie. Ania

    OdpowiedzUsuń