wtorek, 13 września 2011

Zupa z woka z warzywami i makaronem

Mam woka i nie zawaham się go użyć. Na dodatek dostałam książkę z przepisami na Dania z woka o tym właśnie tytule. Znam ją już na pamięć. Wszystkie przepisy przeczytałam, przejrzałam a co gorsza nawet poczułam ich smak i zapach w wyobraźni. Długo się zastanawiałam nad tym, co pójdzie na pierwszy ogień. Z tego całego mojego planowania powstało kilka ciekawych potraw inspirowanych tą książeczką na zasadzie co mam to wrzucę do mojego woka, zamieszam i na talerz. Było smacznie ale ciągle nie byłam pewna czy to jest już TO. Dalej siedząc i myśląc nad doborem przepisu stwierdziłam, że lodówka wybierze za mnie. I tak się właśnie stało (nie miałam mięsa)



Składniki:
* 60g makaronu jajecznego
* 2 łyżki oleju kukurydzianego
* 1 cebula w plasterkach
* 1 duża marchewka pokrojona w słupki
* 2 posiekane ząbki czosnku
* cukinia pokrojona w słupki
* 120 g brokułów
* 1 l  bulionu warzywnego lub drobiowego
* 400 ml mleka kokosowego
* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 3-4 łyżki sosu sojowego
* 4 łyżki świeżo siekanej kolendry
* sól, pieprz


Makaron przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Na rozgrzanym woku podgrzać olej. Dodać cebulę wraz z czosnkiem i smażyć 2 - 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać marchewkę, cukinię oraz brokuły, smażyć przez kolejne 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy bulion, mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos sojowy, pastę curry i gotować na małym ogniu 2-3 minuty.
Na końcu dodajemy makaron oraz kolendrę, podgrzewamy całość i wlewamy do gorących miseczek. Podajemy od razu.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się! Czy to taka mała książeczka? Wahałam się - kupić, nie kupić, i jeśli to ta i są w niej przepisy na takie pyszne zupy to żałuję...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to mała bordowa książeczka bez autora (praca zbiorowa). Mam nadzieję, że uda mi się wstawić więcej przepisów z niej.

    OdpowiedzUsuń