Nie często robię tego typu bułeczki. Tym razem uległam namowom mężusia, znalazłam pracownię wypieków i gotowe.
Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
* 40g cukru
* 2 jajka
* 50g masła
* szczypta soli
Nadzienie:
* 400 g białego sera
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 jajko do do posmarowania
Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut. Mleko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie połączyć z jajkiem, dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić na 1-1.5 godzin przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe, łącząc wszystkie składniki na delikatną masę.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze włożonej papierem do pieczenia, zostawić pd przykryciem na 30 minut. Następnie w każdej bułeczce za pomocą szklanki (a właściwie jej dna) robimy wgłębienie, nadkładamy do środka farsz serowy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Super! Chyba sama też takie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPowinnaś częściej ulegać namową męża, bo wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńOmawiam się że za często mu ulegam bo właśnie namówił mnie na sernik... jutro będę robić.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie;) Co do ulegania.. też często ulegam chłopakowi jeżeli chodzi o wypieki;)
OdpowiedzUsuńEch te baby i ich uległość
OdpowiedzUsuńA może przez żołądek do serca?
Takie z cukierni się nie umywają;) Pycha:)
OdpowiedzUsuńU mnie od cukierni się zaczęło. I sklepiku szkolnego. Pamiętam jak dziadek dawał nam na "bułeczki do szkoły". Najlepsze były te z serem i okrągłe posypane cukrem.
OdpowiedzUsuńTeż je piekłam! Pyszne są ;) Dosiego Roku!
OdpowiedzUsuńWitam, Mam pytanie: ile mleka należy dodać do ciasta? Chciałabym je zrobić, bo wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDo ciasta użyłam około szklanki ciepłego mleka.
Usuń