czwartek, 29 grudnia 2011

Drożdżowe bułeczki z serem

Nie często robię tego typu bułeczki. Tym razem uległam namowom mężusia, znalazłam pracownię wypieków i gotowe.



Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
* 40g cukru
* 2 jajka
* 50g masła
* szczypta soli
Nadzienie:
* 400 g białego sera
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 jajko do do posmarowania

Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut. Mleko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie połączyć z jajkiem, dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić na 1-1.5 godzin przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe, łącząc wszystkie składniki na delikatną masę.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze włożonej papierem do pieczenia, zostawić pd przykryciem na 30 minut. Następnie w każdej bułeczce za pomocą szklanki (a właściwie jej dna) robimy wgłębienie, nadkładamy do środka farsz serowy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, do zarumienienia. Studzimy na kratce.


10 komentarzy:

  1. Super! Chyba sama też takie muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnaś częściej ulegać namową męża, bo wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Omawiam się że za często mu ulegam bo właśnie namówił mnie na sernik... jutro będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie;) Co do ulegania.. też często ulegam chłopakowi jeżeli chodzi o wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ech te baby i ich uległość
    A może przez żołądek do serca?

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie z cukierni się nie umywają;) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie od cukierni się zaczęło. I sklepiku szkolnego. Pamiętam jak dziadek dawał nam na "bułeczki do szkoły". Najlepsze były te z serem i okrągłe posypane cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też je piekłam! Pyszne są ;) Dosiego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, Mam pytanie: ile mleka należy dodać do ciasta? Chciałabym je zrobić, bo wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta użyłam około szklanki ciepłego mleka.

      Usuń