Od niedawna intensywnie używam parowara. Dzięki niemu poznaję smak potraw. To niesamowite jak możemy popsuć marchewkę, ziemniaki, ryby gotując w osolonej wodzie czy smażąc. Polecam wszystkim dania gotowane na parze.
Moje danie jest proste, lekkie i zdrowe. Minimum przypraw, minimum soli a maksimum smaków.
Składniki
* kawałek świeżego łososia
* 3 marchewki
* sok z cytryny
Rybę umyć osuszyć, przyprawić. U mnie delikatna przyprawa do ryb i sok z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Marchewki umyć, obrać i pokroić w dowolny sposób. Pamiętajmy, marchewki są dość twarde więc im kawałki będą większe tym dłużej będą musiały się gotować.
Rybę i warzywa wkładamy do parowara i gotujemy około 25 minut (czas zależy od wielkości kawałka i ilości warzyw).
Uwaga. Tak przygotować można dowolną rybę i dowolne warzywa. Wszystko zależy od wyobraźni.
dzieki za "przepis". zawsze mam problem z czasem i nie wiem ile czasu co ma sie dusic :)
OdpowiedzUsuń25 minut to raczej za długo dla łososia, chyba że słaby jest parowar...
OdpowiedzUsuńczas zależy od parowara.. ja miałem taki garnek że ledwo para się dostawała na górę i 25 minut mogło być za mało a w typowym parowarze "kominowym" 25 minut to faktycznie długo za długo.
OdpowiedzUsuń