czwartek, 19 kwietnia 2012

Marchewka po libijsku

Przepis na pyszną, aromatyczną i bardzo wiosenną sałatkę znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Zachwycił mnie jej kolor. Do tej pory wszelkie sałatki z marchwi robiłam z surowego warzywa. Okazało się że gotowana na parze marchew nie traci nic ze swojego smaku i soczystości.



Składniki:
* 4 marchewki
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* sól do smaku
* 2 łyżki oliwy
* 1,5 łyżki soku z cytryny

Marchewkę obrać, pokroić na plasterki grubości około 5 mm i ugotować na parze aż będą miękkie. Natkę pietruszki posiekać. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i kminem. Solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Do ostudzonej marchewki dodajemy natkę, drobno posiekany czosnek, zalewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.




2 komentarze:

  1. Tez sie do niej przymierzam, podobaja mi sie przyprawy. Slicznie u ciebie wyglada i... pasuje kolorem do szablonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc pyszna. Przyprawowo pasuje do tureckiej kuchni wiec zrobie :)

    OdpowiedzUsuń