Składniki:
* 4 jajka
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki sody do picia
* 3/4 szklanki oleju
* 6-8 jabłek
* 2 łyżeczki cynamonu
* niepełna szklanka rodzynek
* niepełna szklanka orzechów włoskich
* można dodać dowolne bakalie
W pierwszej kolejności przygotowujemy owoce i bakalie. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda. Nie musimy ich od razu kroić na mniejsze kawałeczki że by nie pociemniały. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, orzechy rozdrabniamy. Można robić to ręcznie lub w blenderze z nożami.
Do miski dodajemy wszystkie składniki ciasta czyli: jajka. cukier, make z sodą oraz olej i cynamon. Przy pomocy miksera mieszamy dokładnie przez kilka minut. gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje dodajemy orzechy i wyciśnięte rodzynki. Dodajemy również jabłka krojąc je na cienkie plasterki. Całość dokładnie mieszamy aby masa pokryła wszystkie owoce. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone.
Dziecinnie proste ciasto
No chyba prawdziwy Kucharz rośnie, z takim uśmiechem szaleje w kuchni :)
OdpowiedzUsuńOj rośnie rośnie. Jak tylko zaczynam coś robić od razu jest przy mnie. Uwielbia mieszać i miksować. Pomału zaczyna dobierać się do noża :)
OdpowiedzUsuńWidać, że mały Szef kuchni :)
OdpowiedzUsuńJak jest dużo bakalii to biorę w ciemno:) Szef kuchni szaleje:)
OdpowiedzUsuńBrakuje mu tylko fartucha i czepka :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że ma w sobie tak dużo bakalii!
OdpowiedzUsuńChwytliwa nazwa ;)
OdpowiedzUsuńJa w zasadzie nie wiem skąd ta nazwa się wzięła i czy ma coś wspólnego z Ameryką :)
OdpowiedzUsuńCynamon i jabłka... Uwielbiam to połączenie nie tylko w popularnym jabłeczniku! Przepis dodaję do ulubionych, myślę, że kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie ciacha ratowały mnie nie raz gdy wpadali niezapowiedziani goście :) Plusem ciast na oleju jest to, że robi się je zazwyczaj dużo szybciej niż te na maśle, że nie wspomnę o tym, że są też dużo zdrowsze niż te na maśle (olej rzepakowy obniża cholesterol):)
OdpowiedzUsuńPlacek robiłam juz kilka razy.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny i nie pracochłonny.
Super przepis.
Dzieki Iza :-)