piątek, 26 października 2012

Kurczak duszony z pieczarkami - danie idealne

Jest to idealna propozycja na niedzielny obiad. Danie aromatyczne, delikatne i smakuje każdemu.



Składniki:
* 6 pałek z kurczaka
* ok 30 dkg pieczarek
* 1 cebula
* ulubiona przyprawa do kurczaka
* 1 szkl śmietany 30%
* 1 łyżka maki
* 2 łyżki oleju
* 2 kostki bulionu grzybowego
* natka pietruszki
* sól, pieprz, magi

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy na nim obtoczone w mące udka z kurczaka z każdej strony i przekładamy je do garnka. Na tej samej patelni smażymy cebulę, gdy będzie już miękka dodajemy pieczarki dusimy około 5 minut.
Warzywa dodajemy do udek, zalewamy bulionem grzybowym i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy mięso do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (około godziny).
Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso. Pozostały sos w garnku doprawiamy do smaku. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. (jeśli to konieczne doprawiamy ponownie do smaku. Dodajemy mięso, ponownie zostawiamy na ogniu aby wszystko uzyskało odpowiednia temperaturę.
Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem na sypko. 


3 komentarze:

  1. Na pewno smakują wyśmienicie. Ale nie przekonały mnie zdjęcia. Spróbuj może robić foto na białych talerzach. Będzie wyglądało wtedy bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że to danie idealne. Zawsze sie sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z filetem. Moja córcia uwielbia tego kurczaka, sama o niego prosi. Dla mnie najważniejsze jest to, że robi się łatwo i szybko :-)

    OdpowiedzUsuń