wtorek, 9 października 2012

Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Jest to wariacja na temat sałatki z makaronem. Uwielbiam sałatki, których podstawą jest makaron bo jest wtedy treściwa, może być samodzielnym daniem a przede wszystkim można go łączyć z dowolnymi składnikami. Najczęściej tego typu sałatki robię z mięsem. Może to być wędzony kabanos, który zaostrzy smak, może być to również wędzony kurczak, który doda aromatu ale przy okazji jest łagodny lub inna wędlina. A składnikiem który dla mnie jest taką "kropką nad I" jest szczypiorek. Do łagodnego smaku makaronu jest idealny. Dzięki niemu sałatka nabiera wyrazistości i głębi smaku.
Oczywiście dla oka dobrze jest użyć kolorowego makaronu oraz kolorowych dodatków. Do zielonego szczypiorku tym razem użyłam czerwonek fasolki, dzięki czemu sałatka jest kolorowa i apetyczna.




Składniki:
* kolorowy makaron ugotowany al'dente
* puszka czerwonej fasoli
* puszka kukurydzy
* dowolna ulubiona wędlina
* kawałek żółtego sera
* pęczek szczypiorku
* czerwona papryka w proszku
* sól, pieprz do smaku
* majonez

W misce mieszamy makaron z opłukaną fasolą i kukurydzą. Wędlinę oraz ser kroimy w kosteczkę, niezbyt drobną. Wszystkie składniki wraz z pokrojonym szczypiorkiem łączymy i delikatnie mieszamy, tak aby makaron się nie rozpadł.
Do smaku przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy paprykę w proszku, możemy dodać ulubione przyprawy, najlepsze są ostre podkreślające smak składników. Na koniec dodajemy majonez, jego ilość zależy od ilości składników i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...