Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* pół papryki czerwonej
* 1 Marchew
* 1/2 szklanki mrożonego groszku
* 1/2 niewielkiego kalafiora
* sos sojowy
* olej
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. W misce mieszamy ją z 3 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy minimum na pół godziny do lodówki.
W tym czasie warzywa kroimy na paseczki. Marchew i kalafior gotujemy na parze przez kilka minut.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szybko (w bardzo wysokiej temperaturze) smażymy mięso ciągle mieszając. Gdy będzie gotowe zdejmujemy je z woka, naczynie lekko czyścimy i wlewamy świeży olej (około 3 łyżki). Gdy się mocno nagrzeje wrzucamy do woka marchewkę, kalafior i paprykę. Do tego dodajemy groszek. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy kolejne kilka minut. Podajemy z ryżem.
Danie bierze udział w akcji:
PIERŚ Z KURCZAKA NA RÓŻNE SPOSOBY
wszystko co kocham! groszek, marchew, kalafior z ulubionymi makaronami <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie danie spontaniczne:) Synek zasmakował w warzywach?
OdpowiedzUsuńNemi... zasmakował, nie zasmakował miał zjeść więc zjadł :)
OdpowiedzUsuń