Przepis jest bardzo prosty, z niewielkiej ilości składników ale za to bardzo smaczny. Danie można doprawiać wg uznania, ja ze względu na dietę musiałam bardzo ograniczyć ilość przypraw.
Składniki:
* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* duża cukinia
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka skrobi kukurydzianej
* sól, pieprz do smaku
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy kaszę jaglana z cukinią, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinia powinna puścić odrobinę soku. Dodajemy make i skrobię kukurydzianą, które w połączeniu z sokiem z cukinii sprawią że zapiekanka będzie bardziej ścisła i nie będzie sie rozsypywać. Uzyskamy efekt jakbyśmy użyli jajka. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Izo, proszę wytłumacz mi, czym się różni skrobia od mąki ?
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana powstaje z całych ziaren, a skrobia tak jak skrobia ziemniaczana to czysta substancja która w ziemniakach czy w kukurydzy jest substancja zapasową - to tak w skrócie mniej więcej ;)
UsuńPoza tym ci pisze Przecinkowa różnicę między mąką a skrobią kukurydzianą widać gołym okiem. Maka jest żółta a skrobia kukurydziana jest bardziej podobna do skrobi ziemniaczanej. Poza tym skrobia kukurydziana skleja danie, zachowuje się jak skrobia ziemniaczana.
UsuńJedzonko idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuń