środa, 5 czerwca 2013

Placek z rabarbarem

Przepis znaleziony TUTAJ. Szukałam czegoś bez masła, z rabarbarem, do zrobienia "na szybko". Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Mało tego, jestem pewna że będę po niego wracać przy innych owocach sezonowych.


Składniki:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
* cukier puder do posypania
* 1/2 kg rabarbaru


Rabarbar czyścimy i kroimy na kawałki długości około 2 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier ciągle ubijając. Żółtka dodajemy po jednym, następnie olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat ciągle ubijając na średnich obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do niewielkiej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja tortownice wyłożyłam papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Moje ciasto "zabrało" cały cukier :)

Na zdjęciach również kompot z karmelizowanym rabarbarem



Przepis bierze udział w akcji

8 komentarzy:

  1. też mam ochotę na takie proste ciasto z rabarbarem, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciasto,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki ładny buziak na zdjęciu:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:>

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie upiekłam dzieci sa zachwycone ciasto palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to najlepszy przepis na swiecie :) pozdrawiam i dziękuję za link do mnie :) pozdrawiam. Kuchnia kachny.

    OdpowiedzUsuń