Składniki:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
* cukier puder do posypania
* 1/2 kg rabarbaru
Rabarbar czyścimy i kroimy na kawałki długości około 2 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier ciągle ubijając. Żółtka dodajemy po jednym, następnie olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat ciągle ubijając na średnich obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do niewielkiej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja tortownice wyłożyłam papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Moje ciasto "zabrało" cały cukier :)
Na zdjęciach również kompot z karmelizowanym rabarbarem
Przepis bierze udział w akcji
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńteż mam ochotę na takie proste ciasto z rabarbarem, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjaki ładny buziak na zdjęciu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:>
Pierwsze zdjęcie świetne :)
OdpowiedzUsuńPowinno mieć tytuł "na sępa" :)
Usuńwłaśnie upiekłam dzieci sa zachwycone ciasto palce lizać:)
OdpowiedzUsuńto najlepszy przepis na swiecie :) pozdrawiam i dziękuję za link do mnie :) pozdrawiam. Kuchnia kachny.
OdpowiedzUsuń