Składniki:
Ciasto:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* 1 szklanka ciepłej wody
* 20 g drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
* opakowanie świeżego szpinaku
* 1 cebula
* kulka sera mozzarella
* 2 łyżki oliwy
* łyżeczka melasy z granata (można użyć soku z cytryny lub sumaku)
* sól, pieprz do smaku
* 1 szklanka ciepłej wody
* 20 g drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
* opakowanie świeżego szpinaku
* 1 cebula
* kulka sera mozzarella
* 2 łyżki oliwy
* łyżeczka melasy z granata (można użyć soku z cytryny lub sumaku)
* sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
* jajko
* czarnuszka
* sezam
Obie mąki mieszamy dodajemy do niej pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę i dolewając ciepłą wodę zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę. dodajemy do niej umyty i odsączony z wody szpinak. Gdy szpinak straci swoją objętość doprawiam melasą , solą i pieprzem i odstawiam do ostygnięcia.
Mozzarellę kroję w kostkę, dodaję do warzyw i mieszam. Przekładam do sitka aby dokładnie je odsączyć.
Z wyrośniętego ciasta lepię pierożki, do których nakładam farsz ze szpinaku. Do wyciętych za pomocą szklanki okrągłych placków z ciasta nakładam farsz i zalepiam nadając im odpowiedni kształt.
Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszka lub/i sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz