Na pierwszy ogień idzie nasza ulubiona obiadowa propozycja. Ryż z warzywami i piersią kurczaka. Nie dość że wszystkim smakuje to jeszcze jest zdrowe. Gdy zima się kończy o świeże warzywa trudno dlatego mrożone są idealnym rozwiązaniem. Ważne żeby wybierać rozsądnie, sprawdzone i dobrej jakości produkty.
Składniki:
- opakowanie mrożonych warzyw (ulubionych)
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- szklanka ryżu
- 2 + 2 łyżki oleju
Gotujemy wodę (może być w czajniku bo potrzebujemy wrzątku).Ryż dokładnie płuczemy, mięso myjemy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy do niego surowy, opłukany ryż i smażymy ciągle mieszając. Gdy ryż zacznie lekko przyklejać sie do dna garnka zalewamy go wrzątkiem do poziomu około 1 cm nad ryżem. Doprawiamy solą (możemy dodać szczyptę kurkumy aby zabarwić ryż). Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszając ogień do minimum gotujemy około 10-12 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i bez podnoszenia pokrywki i zaglądania odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
W tym czasie kroimy mięso w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mięso i smażymy aż straci swój różowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa dodajemy mrożone warzywa. Jeśli w komplecie są zioła możemy je dodać pod koniec smażenia, jeśli nie doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie często jest to tymianek, oregano lub zioła prowansalskie). Smażymy warzywa z mięsem około 12 minut.
Podajemy gorące.
- 2 + 2 łyżki oleju
Gotujemy wodę (może być w czajniku bo potrzebujemy wrzątku).Ryż dokładnie płuczemy, mięso myjemy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy do niego surowy, opłukany ryż i smażymy ciągle mieszając. Gdy ryż zacznie lekko przyklejać sie do dna garnka zalewamy go wrzątkiem do poziomu około 1 cm nad ryżem. Doprawiamy solą (możemy dodać szczyptę kurkumy aby zabarwić ryż). Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszając ogień do minimum gotujemy około 10-12 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i bez podnoszenia pokrywki i zaglądania odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
W tym czasie kroimy mięso w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mięso i smażymy aż straci swój różowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa dodajemy mrożone warzywa. Jeśli w komplecie są zioła możemy je dodać pod koniec smażenia, jeśli nie doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie często jest to tymianek, oregano lub zioła prowansalskie). Smażymy warzywa z mięsem około 12 minut.
Podajemy gorące.
:) Tez czasem tak robie, nawet bez kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl na przepisy, takie sie najczesciej przyrzadza ;)