Składniki:
* makaron, u mnie połowa opakowania kokardek ale możecie użyć dowolnego
* puszka pomidorów
* 2 cebula, pokrojona w drobną kostkę
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
* puszka tuńczyka
* 200 ml śmietany 18%
* olej do smażenia
* sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze robię al dente.
W garnuszku o grubym dnie rozgrzewamy około 1-2 łyżki oleju, smażymy na nim czosnek i cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i na małym ogniu gotujemy aż sos z pomidorów zgęstnieje.
Śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej około 3 łyżek sosu pomidorowego i dokładnie mieszamy (dodajemy powoli hartując w ten sposób śmietanę). Uzyskany sos ze śmietany przekładamy do pomidorów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dodajemy odsączonego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Do odcedzonego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Danie można posypać świeżą pietruszką lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz