Składniki:
* 5 ziemniaków
* 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie z indyka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku (pominęłam)
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 jajko
* sól, pieprz
* ulubiona przyprawa, u mnie Knor do mięsa
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sok z połowy cytryny
Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. W misce mieszamy mięso mielone, cebule z czosnkiem, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotlety.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry grubości 8-10 mm. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry ziemniaków i mięso.
W miseczce robimy sos. Mieszamy koncentrat pomidorowy z sokiem z połowy cytryny oraz połową szklanki wody. Polewamy nim nasza potrawę. Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń