Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/2 mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 jaja
* 250g masła w temp pokojowej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 400g daktyli lub pasty daktylowej
Jeśli używamy pasty daktylowej przekładamy ją do miski i formujemy około 40 kulek. Daktyle natomiast drobno kroimy, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, z której również formujemy kulki.
Masło ucieramy z cukrem na delikatną, puszystą masę. Dodajemy jajka i cukier puder, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy na jednolita masę za pomocą miksera.
Z ciasta formujemy około 40 kulek wielkości orzecha włoskiego (ich ilość ma być identyczna jak ilość kulek daktylowych). W kulce ciasta robimy dołek i palcami formujemy z niej kształt przypominający kopiec, do którego zmieści się nasza daktylowa kulka. Brzegi z ciasta delikatnie zamykamy nad farszem, wkładamy do foremki i dociskamy płaską dłonią. Uderzając w coś twardego z foremki wyjmujemy ciasteczko i układamy na papier do pieczenia. Czynność powtarzamy z każda kulką,
Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. Ciasteczka będą dosyć blade, nie zarumienią się ale będą lekko złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz