niedziela, 26 czerwca 2016

Kofty w trzech odslonach

Niektórzy mówią że kofty to zwykłe kotlety mielone. Cóż, polskie kotlety mielone są tak samo niepowtarzalne jak kofty. Gratuluję wszystkim gotującym paniom i panom, którzy odważą się zrobić polskie mielone w tylu wersjach, na dodatek bez buły i jajka :)
A tak na marginesie mam w domu książkę "KUCHNIA POLSKA" w której jest przepis na kofty.
Inspiracją do stworzenia tych smakowitych wersji był blog Filozofia smaku

Składniki:
* 250 g wołowego mięsa mielonego
* 250 g mielonego mięsa z indyka

Wszystkie wersje koft powstały z takiej ilości mięsa. Ostatnio bardzo lubię mieszać drób z wołowiną więc i tym razem zaserwowałam taka mieszankę.


Kofty z marchewką:
* 1 spora marchew starta na tarce o drobnych oczkach
* kumin
* sól, pieprz do smaku


Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, formować podłużne kotlety, smażyć na odrobinie tłuszczu na gorącej patelni.



Kofty z zatarem:
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżeczki zataru
* po pół łyżeczki  kuminu, kolendry i czerwonej papryki
* sól do smaku

Cebulę i czosnek poszatkować bardzo drobno. Cebulę czasami scieram na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować podłużne kotlety, smażyć na odrobinie tłuszczu na gorącej patelni.



Kofty z papryką:
* pół czerwonej papryki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka czerwonej papryki
* po pół łyżeczki  kuminu i kolendry
* sól do smaku

Paprykę i cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować podłużne kotlety, smażyć na odrobinie tłuszczu na gorącej patelni.




Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz