Zupa z soczewicy na blogu gościła już kilkukrotnie. Tym razem głównym powodem było wydarzenie organizowane przez Turcję od Kuchni a przepis pochodzi ze strony Maroc Mama.
Składniki:
* 1 szklanka czerwonej soczewicy, opłukanej
* 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
* olej roślinny
* 1 łyżeczka kuminu
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* ok 1 litr rosołu lub wody (gorącej)
* sól, pieprz do smaku
* cytryna pokrojona
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinien przykrywać dno), dodajemy cebulkę, gdy lekko sie zeszkli dodajemy czosnek, kumin, kurkumę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut.
Gdy cebula będzie miękka dodajemy soczewicę, zalewamy gorącym rosołem lub wodą i gotujemy około 20 minut. Jeśli dodaliśmy wodę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz