wtorek, 24 stycznia 2017

Ryż z kalafiora po meksykańsku

Próbowaliście już moja sałatkę z pieczonym kalafiorem? Jeśli nie to zapraszam (klik). Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Ryż z kalafiora, czemu nie. Zdrowe lekkie danie, smakuje na ciepła jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Dla mnie przypadło do gustu jako posiłek do pracy. Polecam dla wszystkich, którzy mają dosyć kanapek do pracy :)



Składniki:
* niewielki kalafior
* 1 cebula
*puszka kukurydzy
* puszka czerwonej fasoli
* 2 pomidory
* oliwa do smażenia
* przyprawy: słodka papryka, kumin, oregano, papryka chilli lub ostra papryka w płatkach, czosnek granulowany - ilości wg uznania, ja dodałam sporo papryk.
* sól, pieprz do smaku

Cebulę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę i fasolę płuczemy, pomidory kroimy w kostkę. Kalafior myjemy, dobrze osuszamy i odkrawamy twarde części. Różyczki kalafiora blendujemy na drobne kawałeczki wielkości ryżu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę (4 min), dodajemy kukurydze i fasolę a po 5 minutach pomidory. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kalafior, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli warzywa na patelni są suche możemy dolać około pół szklanki wody. U mnie pomidory puściły sporo soku więc nie dodawałam wody. Całość dusimy pod przykryciem około 7-10 min do miękkości kalafiora.
Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno np do pracy.


1 komentarz:

  1. Ryż z kalafiora to coś cudownego! Zastępuje zwykły ryż, na zdrowe warzywo. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń