Składniki:
* niewielki kalafior
* 1 cebula
*puszka kukurydzy
* puszka czerwonej fasoli
* 2 pomidory
* oliwa do smażenia
* przyprawy: słodka papryka, kumin, oregano, papryka chilli lub ostra papryka w płatkach, czosnek granulowany - ilości wg uznania, ja dodałam sporo papryk.
* sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę i fasolę płuczemy, pomidory kroimy w kostkę. Kalafior myjemy, dobrze osuszamy i odkrawamy twarde części. Różyczki kalafiora blendujemy na drobne kawałeczki wielkości ryżu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę (4 min), dodajemy kukurydze i fasolę a po 5 minutach pomidory. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kalafior, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli warzywa na patelni są suche możemy dolać około pół szklanki wody. U mnie pomidory puściły sporo soku więc nie dodawałam wody. Całość dusimy pod przykryciem około 7-10 min do miękkości kalafiora.
Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno np do pracy.
Ryż z kalafiora to coś cudownego! Zastępuje zwykły ryż, na zdrowe warzywo. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/