Zanim się do niej dobrałam zasiadłam do poszukiwania przepisów. Z racji, że dostałam ją od koleżanki z pracy obiecałam, że jutro coś z niej upichcę i przyniosę na dowód, że u mnie się nie zmarnuje :) W piekarniku piecze się już ciasto, a łącze internetowe aż się czerwieni od przeszukiwania stronek...
Ciemne ciasto z dynią:
Składniki:
* 200 g dyni
* 75 g masła
*80 ml wody
* 2 jaja
* 225 g mąki
* 150 g cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowwej
* 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
* szczypta soli
Przygotować 2 miski. Potarkować dynię na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Roztopić masło i ostudzić. do jednej miski należny włożyć wszystkie "mokre" składniki: roztrzepane jaja, dynię, masło, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie do miski z "mokrymi" składnikami stopniowo wsypywać "suche" składniki i dokładnie mieszać. Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą (lub kaszą manną) . Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapraszam serdecznie na konkurs z dynią w roli głównej. Do wygrania super nagrody. Więcej szczegółów u mnie na blogu. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńPotravel
http://potravel.pl/2013/10/26/konkurs-z-super-nagrodami/