czwartek, 28 października 2010

Dynia

Dziś dostałam olbrzymią, ogromną, wielką, potężną dynię. To nie dynia, to dyniucha istny dyniol. Jest tak wielka, że mój synek zapytał czy to jest wielka piła, bo nawet od jego największej piłki jest większa. Na dowód jej gabarytów dodam, że ważyła 18.5 kg a wyglądała tak:





Zanim się do niej dobrałam zasiadłam do poszukiwania przepisów. Z racji, że dostałam ją od koleżanki z pracy obiecałam, że jutro coś z niej upichcę i przyniosę na dowód, że u mnie się nie zmarnuje :) W piekarniku piecze się już ciasto, a łącze internetowe aż się czerwieni od przeszukiwania stronek...

Ciemne ciasto z dynią:

Składniki:
* 200 g dyni
* 75 g masła
*80 ml wody
* 2 jaja
* 225 g mąki
* 150 g cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowwej
* 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
* szczypta soli

Przygotować 2 miski. Potarkować dynię na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Roztopić masło i ostudzić. do jednej miski należny włożyć wszystkie "mokre" składniki: roztrzepane jaja, dynię, masło, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie do miski z "mokrymi" składnikami stopniowo wsypywać "suche" składniki i dokładnie mieszać. Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą (lub kaszą manną) . Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie na konkurs z dynią w roli głównej. Do wygrania super nagrody. Więcej szczegółów u mnie na blogu. Pozdrawiam Agnieszka
    Potravel

    http://potravel.pl/2013/10/26/konkurs-z-super-nagrodami/

    OdpowiedzUsuń