Do wiosny daleko więc moja kolorowa sałatka jest dość blada. Pomidory i papryka są prawie czerwone, sałata prawie zielona. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) Zapraszam na pyszną i lekką sałatkę.
Składniki:
* 2 garście mieszanki sałat
* pół czerwonej papryki
* 1 pomidor
* pół puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* pół awokado
Sos:
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soku z granata
* sól, pieprz do smaku
Wszystkie warzywa pokroić w ulubionej wielkości kawałki. Poukładać na talerzu, dodać odsączone kawałki tuńczyka. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę.
Do sałatki możemy podać grzanki.
sobota, 18 lutego 2017
środa, 1 lutego 2017
Muffinki marchewkowe
Te muffinki uwielbiają moje dzieci. Robię je tak często jak tylko mogę. Polecam każdemu :)
Składniki:
Składniki suche:
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,5 łyżeczki imbiru
* 1 szklanka cukru
Składniki mokre:
* 3 jajka
* 0,75 szklanki oleju
* 2 marchewki starte na takce
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mokre składniki wsypujemy do suchych, mieszamy, dodajemy marchew, ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyka.
Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, dorobić lukier lub inaczej ozdobić. Moje dzieci tego nie lubią więc my nie ozdabiamy :)
Składniki:
Składniki suche:
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,5 łyżeczki imbiru
* 1 szklanka cukru
Składniki mokre:
* 3 jajka
* 0,75 szklanki oleju
* 2 marchewki starte na takce
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mokre składniki wsypujemy do suchych, mieszamy, dodajemy marchew, ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyka.
Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, dorobić lukier lub inaczej ozdobić. Moje dzieci tego nie lubią więc my nie ozdabiamy :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)