Ciasto:
* kostka masła
* 200 ml gęstej śmietany 30%
* 2 jajka
* Sól
* mąka (ilość taka aby zagnieść ciasto)
Farsz:
* 300-400g wołowiny
* 3-4 cebule
* sól, pieprz do smaku
Masło roztopić i ostudzić, dodać śmietanę, jajka i sól. Wymieszać. Dodać tyle mąki aby zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Farsz zrobić z mięsa mielonego lub krojonego w drobną kostkę z dodatkiem 3-4 cebul. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta formować pierożki z farszem mięsnym. Mogą mieć kształt pierogów, kułdunów lub kopert. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń