sobota, 24 stycznia 2015

Drożdżówki z dżemem



Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 15 g świeżych drożdży
* szczypta soli
* szklanka mleka
* 1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki cukru
* opakowanie cukry waniliowego
* ulubiony dżem
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka brązowego cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pokruszyć drożdże, dodać jajko, olej, cukry i ciepłe mleko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiamy dzielimy na 16 części. Najlepiej zważyć całe ciasto , wagę podzielić na 16 a wynikiem będzie waga każdej porcji. Robimy z nich kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Z każdej kuli robimy placek, nakładamy łyżkę lub dwie dżemu i sklejamy jak pierogi. Następnie rolujemy bułeczkę nadając jej kształt. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz