Pomysł był prosty, miałam w lodówce słoiczek z z suszonymi pomidorami, który chciałam wykorzystać. A że ostatnio poszukiwałam pomysłów na pasty kanapkowe postanowiłam wypróbować taki prosty przepis.
Składniki:
* 5 jaj
* 7 kawałków pomidorów suszonych w oliwie
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów
* szczypta ostrej papryki
* 1 łyżka majonezu
Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu i zdjęciu skorupek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidorki odsączamy z oliwy i siekamy w drobniutka kostkę. Jajka z pomidorami mieszamy w misce, dodajemy koncentrat, majonez i przyprawy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Podajemy na kanapce, najlepiej na świeżo upieczonej bułce.
środa, 30 listopada 2016
niedziela, 27 listopada 2016
Placki z cukinii z ciecierzycą
Placki z cukinii wbrew pozorom są dosyć trudnym daniem. Dlaczego? Bo trudno jest je usmażyć tak aby się nie rozwaliły. nie ukrywam że te również mistrzowsko rozpadają się podczas smażenia, ale jak widzicie na zdjęciach kilka wyszło całkiem zgrabnych :)
Przepis znalazłam na TEJ stronie
Składniki:
* 1 nieduża cukinia
* ciecierzyca w puszce lub szklanka ugotowanej
*2 jajka
* ząbek czosnku
* mała cebula
* łyżeczka przyprawy orientalnej (u mnie z goździkami mielonymi, kuminem, gałką muszkatołową)
* łyżka śmietany
* sól do smaku (duża szczypta)
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na sicie aby pozbyć się soku. Ciecierzycę blendujemy razem z cebulą i czosnkiem. Masę mieszamy z jajkami i śmietaną. Dodajemy odciśniętą cukinię i przyprawy.
Moja masa wyszła mimo wszystko zbyt rzadka więc ja dodatkowo przelałam do sita.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią z każdej strony.
Rada: przewróćmy placki dopiero jak się mocno zarumienią z jednej strony.
Pyszne na gorąco. Podobno na zimno również dobrze smakują, niestety tego nie potwierdzę bo zjedliśmy wszystkie zanim ostygły.
Przepis znalazłam na TEJ stronie
Składniki:
* 1 nieduża cukinia
* ciecierzyca w puszce lub szklanka ugotowanej
*2 jajka
* ząbek czosnku
* mała cebula
* łyżeczka przyprawy orientalnej (u mnie z goździkami mielonymi, kuminem, gałką muszkatołową)
* łyżka śmietany
* sól do smaku (duża szczypta)
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na sicie aby pozbyć się soku. Ciecierzycę blendujemy razem z cebulą i czosnkiem. Masę mieszamy z jajkami i śmietaną. Dodajemy odciśniętą cukinię i przyprawy.
Moja masa wyszła mimo wszystko zbyt rzadka więc ja dodatkowo przelałam do sita.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią z każdej strony.
Rada: przewróćmy placki dopiero jak się mocno zarumienią z jednej strony.
Pyszne na gorąco. Podobno na zimno również dobrze smakują, niestety tego nie potwierdzę bo zjedliśmy wszystkie zanim ostygły.
niedziela, 20 listopada 2016
Jagodowy pudding chia z kiwi
Puddingi chia stały się bardzo modne. Ja również nasłuchałam/naczytałam się o ich zdrowotnych właściwościach, spróbowałam i zakochałam się. Ich cały urok polega na tym, że można do nich dodać wszystko na co mamy ochotę (stąd też moja dziwna na pozór kombinacja).
Ja nie należę do osób, które szaleją na punkcie "zdrowej żywności" dlatego mój pudding jest na mleku krowim i z mega słodką konfiturą jagodową. Do tego odrobina kwaśnego kiwi żeby nie było za słodko. Polecam :)
Aha, nasiona chia potrzebują kilku godzin aby stać się puddingiem a najlepiej cała noc.
O nasionach chia najciekawiej poczytałam na TEJ stronce.
Składniki:
* szklanka mleka
* 2 czubate łyżki nasion chia
* 1-2 łyżki dowolnego dżemu
* ulubione owoce
Pudding robię zawsze w słoiku, aby pod przykryciem mógł spokojnie spędzić noc w lodówce. Do słoika wlewamy mleko i wsypujemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ważne jest aby w pierwszej godzinie wymieszać kilka razy, wówczas nasiona równomiernie wchłonął mleko.
Na drugi dzień do nasion dodajemy dżem i ulubione owoce.
Ot i cała filozofia :)
Smacznego!
Ja nie należę do osób, które szaleją na punkcie "zdrowej żywności" dlatego mój pudding jest na mleku krowim i z mega słodką konfiturą jagodową. Do tego odrobina kwaśnego kiwi żeby nie było za słodko. Polecam :)
Aha, nasiona chia potrzebują kilku godzin aby stać się puddingiem a najlepiej cała noc.
O nasionach chia najciekawiej poczytałam na TEJ stronce.
Składniki:
* szklanka mleka
* 2 czubate łyżki nasion chia
* 1-2 łyżki dowolnego dżemu
* ulubione owoce
Pudding robię zawsze w słoiku, aby pod przykryciem mógł spokojnie spędzić noc w lodówce. Do słoika wlewamy mleko i wsypujemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ważne jest aby w pierwszej godzinie wymieszać kilka razy, wówczas nasiona równomiernie wchłonął mleko.
Na drugi dzień do nasion dodajemy dżem i ulubione owoce.
Ot i cała filozofia :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)