poniedziałek, 19 stycznia 2015

Płow - tatarskie danie z ryzem

Składniki:
* 2 szklanki ryżu
* 1 duża marchew
* 1 cebula
* miękka wołowina (u mnie około 400 g)
* tłuszcz (ja użyłam łoju wołowego ale można użyć tłustego mięsa)
* olej do smażenia
* sól, pieprz do smaku
* dodatkowo kurkuma i kumin

Mięso i tłuszcz kroimy w drobną kostkę, na patelni smażymy tak długo aż mięso będzie prawie miękkie a tłuszcz się wytopi. Cebulę kroimy w drobną kostkę i na drugiej patelni smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli. U nie zarówno mięso jak i cebula smażone sa oddzielnie przed dodaniem do ryżu gdyż przyspiesza to znacznie przygotowanie dania. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Do formy do pieczenia (może to być naczynie żaroodporne, zwykła blach, ja użyłam żeliwnej patelni) przekładamy mięso, cebulę i marchew. Dodajemy opłukany ryż. Doprawiamy solą i pieprzem (mięso nie było wcześniej solone więc dodajmy soli odrobinę więcej). Możemy dodać kurkumę, która sprawi że danie będzie miało ładny, żółty kolor. Kumin zaostrzy i podkreśli smak.. Wszystko mieszamy a na koniec dodajemy około 3 szklanki gorącej wody (ilość wody zależy od rodzaju ryżu, do parabolicznego dodałam miej wody, do długoziarnistego dodałabym odrobinę więcej). Pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Długość pieczenia również zależy od rodzaju ryżu. Paraboliczny jest do tego najlepszy gdyż się nie rozgotowuje. Możemy dodać mniej wody do niego a i tak pod wpływem temperatury spęcznieje i nie będzie twardy. Po podanym czasie pieczenia można sprawdzić czy ryż jest już miękki, jeśli środek jest twardy to pieczemy dalej, jesli jest już prawie miękki pozostawiamy szczelnie przykryty w piekarniku na około 10-15 minut. Jeśli jest miękki mieszamy i zasiadamy do obiadu :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz