piątek, 5 czerwca 2015

Ryż po arabsku




Składniki:
* garść makaronu nitki
* szklanka ryżu
* sól
* olej

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ma być go tyle aby zakrył dno. Gdy będzie już gorący wsypujemy makaron i smażymy aż będzie brązowy. Często mieszamy aby się nie przypalił. Uwaga, granica miedzy rumianym makaronem a spalonym jest bardzo cienka, trzeba bardzo uważać.
Do usmażonego makaronu dodajemy opłukany ryż. Mieszamy aż ryż wymiesza się z makaronem i otoczy się całkowicie tłuszczem. Smażymy jeszcze chwile do czasu aż zacznie się lekko przyklejać do dna. Ciągle mieszamy.
Zalewamy ryż wodą. Ma jej być około 1 cm nad ryżem. Trzymamy chwilkę na największym ogniu aż woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę. Zdejmujemy z gazu i jeszcze chwile trzymamy w zamkniętym garnku aż dojdzie.
Ryż ten można jeść z daniami mięsnymi, warzywami a nawet bez dodatków.



Przepis dodaję do akcji:

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować i zrobić ryż w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. W 4 zdaniu przepisu chodziło chyba o makaron nie ryż :) A tak poza tym to bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się chodzi o makaron, dzięki za podpowiedź, już poprawiam :)

      Usuń