czwartek, 4 czerwca 2015

Tagine z kurczakiem w marchewce i ziemniakach

Tadżin (Tagine) stał się moim ulubionym daniem. Mięso rozpływa się w ustach a podstawę dania stanowią warzywa oraz aksamitny sos.


Składniki:
* kurczak u mnie 8 podudzi
* 3 ziemniaki
* 2 marchewki
* puszka pomidorów krojonych, bez skóry
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczka kurkumy
* sól, pieprz do smaku


Umyte i osuszone mięso smażymy na patelni aż się zrumieni z każdej strony. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy. Gdy sos się zagotuje przekładamy mięso do sosu i gotujemy około pół godziny, można dłużej. Dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki oraz marchewki pokrojone w plastry. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym gazie około godzinę. 
Podajemy z ryżem na sypko lub kuskusem.

Przepis bierze udział w akcji:

(III Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze:

  1. Kilka składników a tak smakowity efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, super danie i do tego takie proste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie, wspaniały sos i aromatyczny kurczak, robiłam już z podudziami oraz skrzydełkami, teraz czas na zwykłą pierś z kurczaka :) Dziękuję za ten przepis, zagościł u nas na stałe :) pozdrawiam!
    Mama Żaneta

    OdpowiedzUsuń