wtorek, 19 maja 2015

Tiramisu

Moja prosta wersja tiramisu.



Składniki:
* 1 opakowanie biszkoptów
* 1 szklanka mocnej kawy
* 300 ml gęstej śmietany
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka mascarpone

Kawę studzimy. Biszkopty dzielimy na 3 części. W naczyniu (szklanym lub tortownicy) układamy jedną część biszkoptów tworząc pierwszą warstwę. Polewamy obficie kawą (używamy do tego 1/3 kawy).
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy na jednolitą puszystą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną z nich smarujemy nasze biszkopty. Na masę układamy drugą warstwę biszkoptów obficie namaczając je w kawie (kolejne 1/3 naszej kawy). Smarujemy je drugą częścią masy śmietanowej. to samo robimy z trzecią częścią biszkoptów, kawy i masy. Na końcu możemy oprószyć wierzch wiórkami z czekolady. Ja użyłam pokruszonego wafelka czekoladowego.

7 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie.
    ależ kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie nabrałam ochoty na tiramisu patrząc na Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też w tym roku mam jakąś fazę na lody ;)
    Na tiramisu w sumie mam fazę zawsze, więc to nic dziwnego że Twoje mi się tak bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast kawy nasacz biszkopty przetartymi truskawkami.Dzieci moga jesc a i efekt wizualny piekny;)
    Ja tez robie z bita smietana,nie lubie surowych jajek.Choc zyje w ojczyznie tiramisu i czasem jak podaje moim "orginalnym" goscia po raz pierwszy yo dziwnie sie na mnie patrza;)
    Inna ciekawa wariacja to kilka lyzeczek nutelli.Dzieciaki uwielbiaja taka czekoladowa wersje kremu.
    Pozdrawiam
    emi z Toskanii

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z truskawkami, koniecznie wypróbuje w najbliższym czasie. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser idealny! Dobrew jest również z malinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może i prosta, ale wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń