Moja prosta wersja tiramisu.
Składniki:
* 1 opakowanie biszkoptów
* 1 szklanka mocnej kawy
* 300 ml gęstej śmietany
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka mascarpone
Kawę studzimy. Biszkopty dzielimy na 3 części. W naczyniu (szklanym lub tortownicy) układamy jedną część biszkoptów tworząc pierwszą warstwę. Polewamy obficie kawą (używamy do tego 1/3 kawy).
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy na jednolitą puszystą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną z nich smarujemy nasze biszkopty. Na masę układamy drugą warstwę biszkoptów obficie namaczając je w kawie (kolejne 1/3 naszej kawy). Smarujemy je drugą częścią masy śmietanowej. to samo robimy z trzecią częścią biszkoptów, kawy i masy. Na końcu możemy oprószyć wierzch wiórkami z czekolady. Ja użyłam pokruszonego wafelka czekoladowego.
wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńależ kusisz!
ja właśnie nabrałam ochoty na tiramisu patrząc na Twoje :)
OdpowiedzUsuńJa też w tym roku mam jakąś fazę na lody ;)
OdpowiedzUsuńNa tiramisu w sumie mam fazę zawsze, więc to nic dziwnego że Twoje mi się tak bardzo podoba!
Zamiast kawy nasacz biszkopty przetartymi truskawkami.Dzieci moga jesc a i efekt wizualny piekny;)
OdpowiedzUsuńJa tez robie z bita smietana,nie lubie surowych jajek.Choc zyje w ojczyznie tiramisu i czasem jak podaje moim "orginalnym" goscia po raz pierwszy yo dziwnie sie na mnie patrza;)
Inna ciekawa wariacja to kilka lyzeczek nutelli.Dzieciaki uwielbiaja taka czekoladowa wersje kremu.
Pozdrawiam
emi z Toskanii
Świetny pomysł z truskawkami, koniecznie wypróbuje w najbliższym czasie. Dzięki
OdpowiedzUsuńDeser idealny! Dobrew jest również z malinami ;)
OdpowiedzUsuńMoże i prosta, ale wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuń