Chodziła za mną dawno. A że samodzielnie jej nigdy nie robiłam to jest mój debiut. Przepis mam ze strony Beni. Czasami sięgam do tych tureckich przepisów, są rewelacyjne.
Składniki:
300 dkg mięsa mielonego (ja użyłam cielęciny)
2/3 szklanki ryżu
5 papryk (kolor dowolny, mogą być mieszane)
1 cebula
1 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam świeżej bazylii i ostrej papryki w płatkach).
Papryki umyć, usunąć pestki oraz białe błonki wewnątrz ścinając jedynie kapturki. W oddzielnej misce przygotować farsz: mięso mielone, drobno posiekana cebulka, bardzo dokładnie wypłukany ryż, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wodę wymieszać. Papryki napełnić farszem, do około 4/5 wysokości, zostawiając trochę miejsca dla pęczniejącego ryżu. Przykryć czapeczkami i ułożyć pionowo w garnku. Na dno nalać odrobinę wody i na dużym gazie doprowadzić ja do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Podawać ze śmietaną (u mnie dodatkowo posypane ostrą papryka w płatkach.
Witam.Ja dodaje do farszy marchewkę,kukurydze,ogórka świeżego i majeranek,owijam w folie aluminiowa i zapiekam w piekarniku!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, niedługo wypróbuję.
OdpowiedzUsuń