Składniki:
* 1 op. suszonych drożdży
* 1/3 szklanki ciepłej wody
* 1 szklanka ciepłej maślanki
* 3 łyżki roztopionego masła
* 2 łyżeczki miodu
* 1 jajo
* 1 łyżeczka soli
* 4 szklanki mąki
W miseczce wymieszać ciepłą wodę, miód i drożdże i odstawić na 10 minut.
Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, posypać solą i dodać roztwór z drożdżami. Wsypać 1,5 szkl. maki i całość dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać resztę mąki intensywnie zagniatając aż ciasto będzie odklejać się od miski. Przełożyć ciasto na stół i wyrabiać kolejne 7-10 minut aż będzie elastyczne. Następni uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu z ciasta formujemy 16 bułeczek o owalnym kształcie. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W tym czasie grzejemy piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika można je najpierw posmarować rozmąconym jajkiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
Wyglądają zachęcająco, teraz napiekłam chlebka i mam zaspas, ale będą następne w kolejce :)
OdpowiedzUsuńLepiej smakują niż wyglądają :) Odwiedzam cię często i tez już mam kilka przepisów na oku :)
OdpowiedzUsuń