Na tą potrawę czekałam długo. Planowałam ją przygotować od momentu powstania tego bloga. Cebulniki są to pewnego rodzaju pieczone pierożki z farszem mięsnym. Ten konkretny przepis dostałam od Cioci M., ale również moja mama i siostra kiedyś je przygotowywały . Ja jako rodzinne beztalencie kulinarne do tej pory nie miałam okazji sprawdzenia się w tym przepisie. Do czasu... Przyznacie, że nadszedł dla mnie czas na prawdziwe wyzwania (hmmm... niedługo będzie tatarski pieróg czyli mój prywatny odpowiednik matury :) )
Aha, w tym miejscu serdecznie pozdrawiam mojego tatę, który zapewne pokiwał głowa jak przeczytał o beztalenciu a teraz uśmiecha się od ucha do ucha i nie może uwierzyć że to wciąż ja :)))))))))
Składniki:
* 1 kg mąki
* 1 i 1/2 kubka mleka
* 2 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1 kostka masła
* 0,5 kg mięsa mielonego (tym razem użyłam mieszanego wołowo-indyczego)
* 5 cebul
* sól, pieprz
Z mąki, sody, roztopionego masła, jaj i mleka zagniatamy ciasto. Płynne składniki dolewamy stopniowo w trakcie ugniatania odpowiednio dozując aby ciasto nie wyszło zbyt twarde ani zbyt rzadkie. W oddzielnej misce szykujemy farsz. Mieszamy mięso z drobno posiekana cebulką ( ja zrobiłam to w blenderze pamiętając by została w kawałeczkach i nie zrobić z niej papki). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 kawałków. Z każdego formujemy kulkę z której za pomocą wałka formujemy sporej wielkości, niezbyt gruby placek. Następnie nadziewamy go farszem i zaklejamy tak aby powstał pierożek (dość sporych rozmiarów). Należy pamiętać aby dobrze dokleić boki ciasta. Z wierzchu możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Powstanie nam w ten sposób 16 cebulników. Pieczemy je oddzielnie na 2 blaszkach od piekarnika po 8 szt na każdej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut.
Nie dziwię się, że potrafią chodzić za człowiekiem! Wyglądają naprawdę pięknie, Izo :)
OdpowiedzUsuńfajne te cebulniki. chętnie bym ich spróbowała :-)
OdpowiedzUsuń