Podobne rogaliki jadłam jak byłam mała. Pamiętam, że najczęściej były z jabłkiem. Tym razem i ja postanowiłam spróbować swoich sił z ciastem drożdżowym i choć nie robię go często to wyszło smacznie. Gdybym tylko potrafiła bardziej przyłożyć się do ich wyglądu... a tak, mam każdy innej wielkości.
Przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron z przepisami.
Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 40 g świeżych drożdży
* 250 ml słodkiej śmietanki
* 2 jajka, 2 żółtka
* 100 g cukru
* 80 g masła
* szczypta soli
* konfitura wiśniowa
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę, żółtka, 1 jajko i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy dalej aż uzyskamy jednolita gładką masę. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy i dzielimy na pół. Z każdej części wałkujemy koło, które należy podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy trójkąta układamy łyżeczkę konfitury a wierzchołek smarujemy białkiem. Zwijamy ciasto z konfitura w środku od podstawy do wierzchołka formułując rogalik. Układamy je na blaszce wysłanej pergaminem w odpowiednich odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Przed wstawieniem do piekarnika, rozgrzewamy go do 180 stopni. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy je przez 15 minut. Po upieczeniu można jeszcze posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Piękne i pyszne rogaliki. :) Konfiturka wiśniowa musia fajnie smakować w środku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wspaniałe. Złote, rumiane. Uwielbiam drożdżowe z konfiturami
OdpowiedzUsuńale piekne i tak mnie kusza, ze chetnie bym spalaszowala wszystkie z talerzyka:)
OdpowiedzUsuńurocze ;]
OdpowiedzUsuńoch, porwę Ci jednego.
Rogaliki wyszły cudowne. Nawet mój "ukochany" piekarnik nie był w stanie ich zepsuć.
OdpowiedzUsuńZrobiłam również wersję z pieczarkami do barszczu, również pyszne.
Pozdrawiam :)