Składniki:
* 200 g ryżu
* oliwa
* pół litra mleka
* garść żurawiny
* 1/4 kostki masła
Dodatkowo:
* 4 łyżki drobnego cukru
* pół łyżeczki cynamonu
Gotujemy mleko w rondelku. W patelni z grubym dnem i koniecznie pokrywką rozgrzewamy oliwę (około 2 łyżki). W międzyczasie płuczemy ryż. Gdy oliwa będzie mocno rozgrzana wsypujemy ryż i smażymy ciągle mieszając do czasu aż cała woda z ryżu wyparuje. Zalewamy gorącym mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy około 20 minut. Można czasami zajrzeć czy mleko całkowicie nie wyparowało i lekko zamieszać. Pamiętać należy że ryż ma się dusić pod przykryciem. Pod koniec dodajemy wiórki masła, czekamy aż się rozpuszczą i mieszamy.
Podajemy na ciepło. Ja ryż ten uwielbiam posypany cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciekawe ćzy z dodatkiem sojowego też by taki wyszedł...wiesz coś na ten temat?
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam a wygląda i brzmi bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko niestety tego nie wiem, ale myślę że warto spróbować
OdpowiedzUsuń