Po powrocie z wyjazdowego weekendu do domu miałam zrobić szybki obiad dla gości i coś na deser. Z obiadem nie miałam problemu, ale deser ...hmmm. Dawno nie byłam na zakupach i miałam pustą lodówkę i szafkę z zapasami. nic kreatywnego nie mogłam wymyśleć. Zapytałam synka a odpowiedź była tak prosta że aż się zdziwiłam: BĄCZKA (pączka). Dawno już prosił mnie o nie ale ja nigdy nie mogłam się zdecydować. Nie lubię smażyć na wysokim tłuszczu od czasy niemiłej przygody, ale się zdecydowałam...
Składniki:
* 500g mąki
* 6 g suchych drożdży
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 450 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 1 białko jajka
* miód do polania gotowych pączków
* olej do smażenia
Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem. Mleko nagrzać i dodać do suchych składników. Wymieszać wszystko dokładnie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jego gęstość ma być podobna do gęstej śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z białka jajka ubić pianę i dodać do wyrośniętego ciasta delikatnie i dokładnie mieszając.
W garnku, woku lub wysokiej patelni nagrzać olej i smażyć z obu stron uformowane w kulki ciasto. Rumiane pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby tłuszcz ociekł a następnie polewamy miodem.
mnie też czasem nachodzi ogromna ochota na pączki, te domowe, ulubione
OdpowiedzUsuńUwielbiam smażyć pączki, jest w tym coś odstresowującego ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robilam paczkow ale moze czas sie odwazyc....
OdpowiedzUsuńSynek ma zachcianki :) podziwiam smażenie w takim upale, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPączki uwielbiam, ale nie wiem, czy miałabym odwagę, żeby zrobić je samodzielnie... Podoba mi się pomysł z polewą miodową - zawsze to coś zdrowszego niż lukier czy czekolada. Brawo! :-)
OdpowiedzUsuńChyba je dzis zrobie-to bedzie moja premiera paczkowa!Tylko czy zamiast miodu moze byc klasycznie-cukier puder?
OdpowiedzUsuńOczywiście że możesz zastąpić miód cukrem pudrem. Polecam też rewelacyjne pączki z serków http://kuchniaizy.blogspot.com/2012/11/domowe-paczki-z-serkow.html
UsuńJak bardzo nagrzac to mleko?
OdpowiedzUsuńMleko ma być ciepłe ale nie za gorace
UsuńI co z ta oliwa z oliwek?:)
OdpowiedzUsuńdodać razem z mlekiem :)
UsuńBardzo fajny przepis. Polecam też spróbować mojego
OdpowiedzUsuń