Jest to przepis, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy parę składników, mikser i owoce. Najczęściej ciasto to robiłam z jabłkami, jednak podstawowym przepisie są śliwki, więc będą śliwki.
Składniki:
* 4 jajka
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki
* 3/4 szklanki oleju
* 1 opakowanie cukru waniliowego (ja dodałam domowy cukier waniliowy)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kg śliwek
* cukier puder
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.
Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy do czasu aż wszystko się połączy na jednolitą puszystą masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niego śliwki i równomiernie zalewamy ciastem. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Czy mogą być śliwki mrożone?Oczywiście rozmrożone
OdpowiedzUsuńPlacek ten robiłam tylko ze świeżymi śliwkami.
Usuń