poniedziałek, 12 grudnia 2011

Klasyczna zapiekanka francuska

Na półce z książkami znalazłam zapomnianą książkę z najlepszymi przepisami na ziemniaki. Miałam wielką ochotę z niej skorzystać. Ostatnio ziemniaki były u nas rzadkością. Przepisy są niestety bez zdjęć więc żeby coś wybrać trzeba przeczytać wszystkie przepisy. Niestety wszystkie one wyglądały bardzo smacznie, albo z głodu wyobraźnia zadziałała więc postanowiłam ruszyć od początku.
Przepis numer jeden to klasyczna zapiekanka francuska. W opisie dania napisano że jest smaczne, można podawać sama lub jako dodatek do mięs. Hmmm brzmi zachęcająco więc do roboty....



Składniki:
* 5 sporych ziemniaków
* 25 dkg sera żółtego
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* masło
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka tymianku

Ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Ser kroimy cieniutki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę do pieczenia (u mnie naczynie żaroodporne) smarujemy przekrojonym czosnkiem a następnie natłuszczamy olejem.
Do formy układamy kolejno: ziemniaki, solimy i obsypujemy pieprzem i tymiankiem, następnie odrobina  posiekanego czosnku, trochę sera i masła. Warstwy powtarzamy kolejno, u mnie wyszły trzy. Na samej górze ma być ser. Zalewamy szklanką mleka i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut aż ziemniaki będą miękkie a ser nabierze złotego koloru. Podajemy z surówkami lub jako dodatek do mięsa.




1 komentarz: