Kompot ten nie jest zwykłym kompotem. Przygotowuje się go na specjalną okazję. W tym roku ta ten dzień przypadał na 24.11.2012 za rok będzie 13.11.2013r. Czym jest Dzień Aszura i dlaczego gotuje się ten specjalny kompot.
Dzień Aszura jest dniem świątecznym obchodzonym głównie przez szyitów ale również przez Polskich Tatarów. Jego historia wiąże się z kilkoma wydarzeniami. Jednym z nich jest legenda, według której Fatima, matka Husajna i Hasana na wieść o śmierci synów w wyprawie wojennej z rozpaczy pomieszała wszystkie potrawy, które przygotowała na ich powrót. Tego dnia tatarskie kobiety gotują kompot z nieparzystej ilości suszonych owoców.
Składniki:
* dowolna ilość suszonych owoców i orzechów, ważne by ilość rodzai była nieparzysta: jabłka, morele, figi, gruszki, śliwki, daktyle, rodzynki, migdały, goździki
* cukier (ilość uzależniona od owoców)
W garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej opłukane owoce. Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu aby uwolnić z nich smak. Doprawiamy cukrem próbując aby nie były za słodkie.
Bardzo ciekawa legenda! U nas zawsze na Wigilię jest kompot z suszonych jabłek. Ale ten kompot musi być wyjątkowy.
OdpowiedzUsuń