Przygotował go mój mężuś, który tak zasmakował w tym daniu, że postanowił sam się nauczyć go robić. Wyszło rewelacyjnie.
Przepis jest na małą keksówkę, jeśli chcecie zrobić w keksówce normalnej wielkości proponuję zwiększyć porcję dwukrotnie.
Składniki:
* 250 g czerwonej soczewicy
* liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego
* 3 marchewki średniej wielkości
* 1 cebula czosnkowa
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* olej do smażenia
* 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
* 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
* 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
* sól, pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego do czasu aż zmięknie. Odcedzamy, wyciągamy ziele i liść i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do czasu aż się zeszkli. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do usmażonej cebulki. Dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Łączymy soczewicę z warzywami gdy będą gotowe. Doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i przesypanej bułką tartą.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis bierze udział w akcji:
Jeszcze z soczewicą nie jadłam, zapisuję do przetestowania;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSpróbuj, polecam. U nas na stałe wszedł do śniadaniowego menu. Robię go bardzo często.
UsuńMyślę ciągle o zrobieniu pasztetu z soczewicy ;) Twój wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńCzy on się nie kruszy?
OdpowiedzUsuńMój pasztet się nie kruszył, soczewica gdy nie jest za mocno odsączona daje tą lepkość dla pasztetu.
Usuń