czwartek, 31 stycznia 2013

Domowy paprykarz szczeciński

Jest to również wersja dla kobiet karmiących, ale dla moich chłopców smakowała bardzo. Jeśli chcemy zrobić wersję full proponuję dodać podsmażone pieczarki, dla ostrości ostrą paprykę w płatkach oraz ketchup. Można tez szczodrzej przyprawić ziołami. Ja niestety muszę tych przyjemności unikać ale i tak paprykarz bardzo mi smakował.



Składniki:
* ryba wędzona (może być makrela, ja użyłam pieczonego łososia)
* 100 g ryżu (u mnie ryż który pozostał z obiadu)
* cebula
* marchewka
* 100 g przecieru pomidorowego
* sól, pieprz
* łyżeczka papryki słodkiej
* olej do smażenia

Cebulkę drobno kroimy i smażymy na oleju do czasu aż się zeszkli. Marchewkę  ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do cebulki i dusimy aż się będzie miękka. Studzimy.
Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy.
Ryż gotujemy i studzimy.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku.


2 komentarze: