Kostki te najczęściej używam do zup, dodają niepowtarzalny smak warzyw, kolor oraz aromat. Dodaję je również do sosów.
Ponad to są świetne dla warzywnych niejadków jak mój Mały Szef Kuchni, który lubi pomagać w kuchni ale jedzenie zwłaszcza warzyw idzie mu znacznie gorzej.
Kostki warzywne robiłam jesienią czyli w najlepszym sezonie dla warzyw korzeniowych. Jednak teraz też można je zrobić gdyż w skład wchodzą nasze polskie warzywa, dostępne cały rok.
Składniki:
* 8 marchewek
* 4 pietruszki (korzenie)
* 1 seler (jeśli lubimu można dodać więcej)
* 1 biała część pora
* garść tymianku (lub inne ulubione zioła)
* 3 łyżki soli
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i dzielimy na mniejsze części. Przekładamy je do garnka dolewając niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez około 2 godz (nie dodając soli). 15-20 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy zioła, zdejmujemy tez przykrywkę żeby nadmiar wody wyparował.
Gdy nasze warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Po lekkim ostygnięciu rozdrabniamy je przy pomocy blendera. Dodajemy sól, ilość jest spora, ale pamiętajmy że kostki mają być skoncentrowane więc masa warzywna ma być słona.
Po całkowitym ostygnięciu możemy zająć się mrożeniem. Ja porcjami mroziłam masę w silikonowych foremkach do mufinek. Gdy w foremkach masa zastygła przekładałam ją do woreczków i mroziłam następną porcję. W taki sposób zaopatrzyłam się w kostki warzywne na całą zimę.
Oto przepisy, do których można używać kostki:
oraz wiele innych
Nie używam kostek, ale może jak zrobię takie swoje to zacznę :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak się sprawują :) sama mam problemy z żołądkiem więc staram się unikać chemii.. i się zastanawiam na takimi kosteczkami :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są bardzo dobrym dodatkiem. Idealnie tez się sprawdzają u dzieci-niejadków warzywnych. Żadne nie jest w stanie wyłowić i ominąć marchewkę :)
Usuńhttp://www.tipy.pl/artykul_2043,jak-gotowac-warzywa-aby-nie-stracic-witamin.html,przeczytaj,to,Pozdrawiam Noneczka
OdpowiedzUsuńNoneczka bardzo ciekawy artykuł. Ja bym jeszcze dodała informację o soli. Nie należy solić warzyw na początku gotowania a dopiero po ich ugotowaniu.
Usuń