sobota, 19 stycznia 2013

Prosty i szybki chleb

Przepis ten odkryłam niedawno i bardzo szybko nadarzyła się okazja żeby go wypróbować. Teraz będę go robić często bo jest smaczny, ma pyszną chrupiącą skórkę a podczas pieczenia w domu roznosi sie niebiański zapach. Do przygotowania wystarczy naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm,  miska i łyżka. Przepis pochodzi z TEJ strony.



Składniki:
* 20 g świeżych drożdży
* 400 g mąki pszennej
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli
* 300 ml wody +3 łyżki

Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody i łyżeczce cukru.
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozpuszczone drożdże, wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godz.
Nagrzać piekarnik oraz okrągłe naczynie żaroodporne do 250 stopni. Ciasto ponownie wymieszać i przelać do nagrzanego naczynia. Piec około 5 minut, następnie przykryć pokrywką i piec kolejne 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 20 minut. Jeśli chleb będzie  za mocno się rumienił można przykryć go filią aluminiową.
Po upieczeniu gdy chwilkę odpocznie (około 10 minut) wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


3 komentarze:

  1. Chleb faktycznie prosty i szybki..no i na pewno smaczny..

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno tu u Ciebie nie pisalam .... :/ tu jest link do mojej wariacji chlebkowej-http://hameandaway.wordpress.com/2013/01/16/chlebek-drozdzowy-z-czym-popadnie/
    robilam juz z sezamem, pietruszka, czarnuszka, oliwkami i na slodko :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis ! muszę sobie spisać i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń