Przepis ten odkryłam niedawno i bardzo szybko nadarzyła się okazja żeby go wypróbować. Teraz będę go robić często bo jest smaczny, ma pyszną chrupiącą skórkę a podczas pieczenia w domu roznosi sie niebiański zapach. Do przygotowania wystarczy naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm, miska i łyżka. Przepis pochodzi z TEJ strony.
Składniki:
* 20 g świeżych drożdży
* 400 g mąki pszennej
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli
* 300 ml wody +3 łyżki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody i łyżeczce cukru.
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozpuszczone drożdże, wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godz.
Nagrzać piekarnik oraz okrągłe naczynie żaroodporne do 250 stopni. Ciasto ponownie wymieszać i przelać do nagrzanego naczynia. Piec około 5 minut, następnie przykryć pokrywką i piec kolejne 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 20 minut. Jeśli chleb będzie za mocno się rumienił można przykryć go filią aluminiową.
Po upieczeniu gdy chwilkę odpocznie (około 10 minut) wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Chleb faktycznie prosty i szybki..no i na pewno smaczny..
OdpowiedzUsuńdawno tu u Ciebie nie pisalam .... :/ tu jest link do mojej wariacji chlebkowej-http://hameandaway.wordpress.com/2013/01/16/chlebek-drozdzowy-z-czym-popadnie/
OdpowiedzUsuńrobilam juz z sezamem, pietruszka, czarnuszka, oliwkami i na slodko :) Ola
Świetny przepis ! muszę sobie spisać i wypróbować :)
OdpowiedzUsuń