poniedziałek, 21 stycznia 2013

Szaszłyki z kurczaka

Tyle ile pomysłów i apetytów tyle też jest przepisów na szaszłyki. Ja ze względu na Małą Księżniczkę mam ograniczone możliwości w przyprawianiu i dobieraniu produktów. Nie zmienia to faktu, że moje szaszłyki wyszły bardzo smaczne, a przy okazji są lekkie i zdrowe.



Składniki:
* 4 piersi z kurczaka
* ok 20 pomidorków koktajlowych
* cukinia
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Doprawiamy sola i pieprzem, zalewamy 3 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na na minimum 1 godzinę.
Pomidorki przekrajamy na pół. Cukinie obieramy, rozcinamy wzdłuż na 4 części, wykrajamy pestki i kroimy w mniejszą kostkę.
Na patyczki nadziewamy w kolejności jaka nam najbardziej odpowiada. U mnie były kolejno: pomidorek, mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso cukinia. Następnie lekko oprószamy solą i smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka.
Wszystkie nadziane szaszłyki umieszczamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od gęstości składników na patyki u od wielkości kawałków mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz