W tym roku szaleję z sosami. Po pysznym AJWARZE przyszła pora na ostrą adżykę. Głównym jej składnikiem są pomidory ale dodaje się również paprykę, marchew, czosnek i kwaśne jabłka. Polecam do mięs, ja używam również jako sosu na kanapki.
Przepis znalazłam TUTAJ
Składniki:
* 2,5 kg pomidorów
* 1 kg papryki
* 1 kg marchwi
* 1 kg kwaśnych jabłek
* 300 g czosnku
* szklanka oleju
* szklanka octu
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki soli
* 1 łyżka papryki w płatkach
Papryki oczyszczamy z pestek, marchewki obieramy, z jabłek usuwamy gniazda i obieramy, czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Mielimy w maszynce do mięsa. Gotujemy w dużym garnku przez około 2 godziny odparowując jednocześnie nadmiar płynów.
Dodajemy olej, ocet, sól i cukier oraz paprykę w płatkach. Gotujemy kolejne pół godziny lub dłużej jeśli sos jest zbyt rzadki.
Gorący sos przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz