Jesień zbliża się wielkimi krokami. Poranki są coraz chłodniejsze. Za kilka dni Mały Mistrz Kuchni pójdzie do szkoły. Czas więc na AJWAR. Jest to sos, który do tej pory jadałam gotowy, kupowany w sklepie. Niestety nie jest mogę dostać go w pobliskich marketach. Przywozili mi go np z Litwy, mimo że z Litwą niewiele ma wspólnego (ale tam jest!). W tym roku postanowiłam zrobić go sama. Przepis znalazłam u Panny Malwinny. Ajwar z jej przepisu jest mega warzywny i mega słodki. Nie wiem czy doczeka zimy, ale wiem że powinnam zrobić jeszcze przynajmniej dwie takie porcje.
Ajwar jest ostrym sosem, który można używać do mięs. Ja używam go do kanapek, do makaronów i do wszystkiego, do czego używa się sosów. Polecam!
Składniki:
* 1 kg papryki
* 1 kg bakłażanów
* 250 g cebuli
* 1 kg pomidorów (mięsistych)
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka papryki w płatkach
* 1 łyżeczka czerwonek czubricy
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 2 łyżki oliwy
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bakłażany nakłuwamy widelcem, odkrajamy zieloną część i razem z papryką wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie warzywa studzimy, zdejmujemy z nich skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę i czosnek. Gdy lekko się zeszklą dodajemy paprykę, bakłażany i pomidory. Gotujemy około 40 minut. Warzywa miksujemy przy pomocy blendera i ponownie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w płatkach, słodką oraz czubricą. Mieszamy i gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje. Przekładamy gorący do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki stawiamy dnem do góry i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia.
Uwielbiam ajvar :)
OdpowiedzUsuń